Kurs baristy we Wrocławiu i Opolu

Kurs Podstawowy barista (weekendowy)

Czas trwania: 18h zegarowych.

Dzień I: 9h z przerwą na lunch

Dzień II: 9h z przerwą na lunch

Sobota – niedziela

Dla kogo?
Chcesz zostać baristą! Nauczysz się, jak używać profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego i jak zaparzyć idealne espresso. Zdobędziesz umiejętność pienienia mleka w sposób odpowiedni do wykorzystania techniki latte art. Dowiesz się, jak wykonywać najpopularniejsze napoje z menu kawiarnii oraz zdobędziesz informacje na temat kawy i tego, jaką drogę przechodzi od farmy do filiżanki.
Aktualna i sprawdzona wiedza oparta na doświadczeniach z pracy w najlepszych kawiarniach.

Na szkolenie składają się następujące moduły:
1. Czym jest kawa, jak wygląda jej ścieżka produkcji, czym charakteryzuję się wysokiej jakości ziarno.
2. Jak smakuje dobre, a jak złej jakości ziarno.
3. Wyposażenie baru kawowego (ekspres, młynek, akcesoria)
4. Idealne espresso – charakterystyka
5. Zaparzanie espresso z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego
6. Pienienie mleka
7. Menu kawiarni – znajomość i wykonanie

Dzień I:
– Przedstawienie wiedzy na temat kawy
– Degustacja kaw oraz analiza
– Nauka przygotowywania espresso
– Nauka spieniania mleka i podstawy latte art
– Wykonanie kaw w oparciu o zdobytą wiedzę – ćwiczenia

Dzień II:
– Powtórka wiedzy teoretycznej z pierwszego dnia
– Zaznajomienie z najpopularniejszymi napojami z menu kawiarni – Praktyka przygotowania napojów
– Egzamin

Data: 

Termin I: 12-13 listopada 2022 r.

Termin II: 26-27 listopada 2022 r.

 

Kurs Zaawansowany barista (weekendowy)

Czas trwania: 18h zegarowych.

Dzień I: 9h z przerwą na lunch

Dzień II: 9h z przerwą na lunch

Sobota – niedziela

Dla kogo?
Jesteś baristą umiejącym obsługiwać ekspres ciśnieniowy i chcesz rozwinąć się o parzenie metodami alternatywnymi. Podstawowa wiedza z zakresu kawy jest dla Ciebie niewystarczająca i chcesz lepiej poznać, co kształtuje profil smakowy kawy. Masz aspiracje, aby samemu tworzyć receptury na różne ziarna oraz chcesz lepiej poznać szereg niuansów, które wpływają na końcowy efekt w filiżance (takich jak jakość wody, konfiguracja sprzętowa itp.).
Rozwiń się kawowo zgodnie ze standardami kawy wysokiej jakości – Specialty.

Na szkolenie składają się następujące moduły:
1. Standardy parzenia espresso (moduł przypominający)
2. Kawa wysokiej jakości – charakterystyka, degustacja, dyskusja
3. Znaczenie wody dla smaku kawy
4. Wprowadzenie do alternatywnych metod parzenia
5. Parzenie kawy metodami alternatywnymi
6. Tworzenie receptury dla różnych ziaren (metody alternatywne oraz espresso)

Dzień I:
– Omówienie podstawowych standardów parzenia espresso
– Wprowadzenie do tematu kawy wysokiej jakości
– Degustacja ziaren z różnych regionów oraz omówienie
– Jakość wody, a smak kawy – omówienie oraz degustacja
– Wprowadzenie do tematu alternatywnych sposobów zaparzania – Zaparzanie kawy w urządzeniach typu Drip
– Zaparzanie kawy w AeroPressie

Dzień II:
– Powtórka wiedzy teoretycznej z pierwszego dnia
– Tworzenie receptur dla różnych ziaren (espresso, metody alternatywne)
– Ćwiczenia (zaparzanie, tworzenie receptur, przygotowywanie napojów z latte art)
– Egzamin

Kurs Alternatywy (jednodniowy)

Czas trwania: 9h zegarowych (z przerwą na lunch)

Dla kogo?
Chcesz wejść w świat wysokiej jakości kawy i nauczyć się parzyć metodami alternatywnymi. Bez względu na to, czy wykorzystasz swoją wiedzę w pracy za barem, czy w domowych zaciszu, będziesz wiedział, jak dobrać odpowiednie parametry parzenia, jak interpretować informacje zamieszczone na opakowaniu kawy oraz jak oceniać kawę przy profesjonalnej degustacji.

Na szkolenie składają się następujące moduły:

1. Wprowadzenie do tematu kawy
2. Kawa wysokiej jakości – charakterystyka
3. Ścieżka produkcji kawy
4. Degustacja i analiza
5. Wprowadzenie do alternatywnych metod parzenia

 

6. Parzenie kawy metodami alternatywnymi

Przebieg szkolenia:
– Wprowadzenie do tematu kawy
– Co charakteryzuje kawę wysokiej jakości – omówienie
– Paczka kawy – omówienie parametrów ziaren (ścieżki produkcji) – Degustacja i dyskusja
– Wprowadzenie do parzenia przelewowego
– Omówienie parametrów zaparzania (receptura)
– Parzenie kawy w urządzeniu typu Drip, Chemex
– Parzenie kawy w AeroPress’ie
– Parzenie kawy we French Press

Galeria

Unite Gallery Error: Record not found