Kursy

nowość – kurs barista kompleksowy

Czas trwania: 27 h zegarowych.

Dzień I, II, III – 9 h zegarowych w przerwami na lunch

Pełny kurs baristyczny przygotowujący do pracy w kawiarni o każdym stopniu zaawansowania.
Szkolenie z zakresu wiedzy o kawie, znajomości wyposażenia baru kawowego, obsługi ekspresu oraz zaparzania espresso i napojów na jego bazie, jak również podstawy latte art oraz pełne omówienie tematyki alternatywnych metod zaparzania wraz z ćwiczeniami.

Treść szkolenia oparta na wieloletnich doświadczeniach z pracy w kawiarniach oraz palarni kawy specialty.

Autorski kurs, pozwoli Państwu zdobyć podstawową jak i rozszerzoną wiedzę z zakresu obsługi ekspresów do parzenia kawy oraz zagłębi tajniki wiedzy teoretycznej, którą każdy z kursantów przenosi na praktykę podczas zajęć.

Każdy uczestnik podczas kursu otrzymuje na własność materiały szkoleniowe o rozszerzonej tematyce kawy, tak aby w trakcie kursu jak i po nim mógł wrócić do przekazywanej wiedzy w celu jej utrwalenia.

Podczas zajęć pracujemy wyłącznie na wiodących markach ekspresów do kawy oraz młynkach. Specjalistyczny sprzęt używany przez profesjonalne kawiarnie pozwala uczestnikowi od razu obyć się ze sprzętem oraz swobodnie rozpocząć pracę w kawiarni.

 

AUTORSKI KURS BARISTA KOMPLEKSOWY

1. Czym jest kawa, jak wygląda jej ścieżka produkcji, czym charakteryzuję się wysokiej jakości ziarno.
2. Jak smakuje dobre, a jak złej jakości ziarno.
3. Wyposażenie baru kawowego (ekspres, młynek, akcesoria)

4. Idealne espresso – charakterystyka
5. Zaparzanie espresso z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego
6. Pienienie mleka
7. Menu kawiarni – znajomość i wykonanie
8. Znaczenie wody dla jakości kawy
9. Profesjonalna degustacja kawy – cupping
10. Wprowadzenie do alternatywnych metod parzenia
11. Parzenie kawy metodami alternatywnymi
12. Tworzenie receptury dla różnych ziaren (metody alternatywne oraz espresso)

Dzień I

Przedstawienie wiedzy na temat kawy
1) Degustacja kaw oraz analiza
2) Nauka przygotowywania espresso
3) Nauka spieniania mleka i podstawy latte art
4) Wykonanie kaw w oparciu o zdobytą wiedzę – ćwiczenia

Dzień II

1) Powtórka wiedzy teoretycznej z pierwszego dnia
2) Zaznajomienie z najpopularniejszymi napojami z menu kawiarni
3) Praktyka przygotowania napojów
4) Cupping – degustacja oraz omówienie znaczenia wody, dla smaku kawy

Dzień III

1) Degustacja ziaren z różnych regionów oraz omówienie
2) Wprowadzenie do tematu alternatywnych sposobów zaparzania – Zaparzanie kawy w urządzeniach typu Drip
3) Zaparzanie kawy w AeroPressie
4) Zaparzanie kawy we French Press’ie
4) Ćwiczenia powtórkowe (espresso, alternatywy)
5) Egzamin

Grupy: 2-4 osobowe
Koszt: 3 490 zł

Kurs Podstawowy barista (weekendowy)

Czas trwania: 18 h zegarowych.

Dzień I, II: 9 h z przerwą na lunch

Sobota – niedziela

Dla kogo?
Chcesz zostać baristą! Nauczysz się, jak używać profesjonalnego ekspresu ciśnieniowego i jak zaparzyć idealne espresso. Zdobędziesz umiejętność pienienia mleka w sposób odpowiedni do wykorzystania techniki latte art. Dowiesz się, jak wykonywać najpopularniejsze napoje z menu kawiarnii oraz zdobędziesz informacje na temat kawy i tego, jaką drogę przechodzi od farmy do filiżanki.
Aktualna i sprawdzona wiedza oparta na doświadczeniach z pracy w najlepszych kawiarniach.

Na szkolenie składają się następujące moduły:
1. Czym jest kawa, jak wygląda jej ścieżka produkcji, czym charakteryzuję się wysokiej jakości ziarno.
2. Jak smakuje dobre, a jak złej jakości ziarno.
3. Wyposażenie baru kawowego (ekspres, młynek, akcesoria)
4. Idealne espresso – charakterystyka
5. Zaparzanie espresso z wykorzystaniem ekspresu ciśnieniowego
6. Pienienie mleka
7. Menu kawiarni – znajomość i wykonanie

Dzień I:
– Przedstawienie wiedzy na temat kawy
– Degustacja kaw oraz analiza
– Nauka przygotowywania espresso
– Nauka spieniania mleka i podstawy latte art
– Wykonanie kaw w oparciu o zdobytą wiedzę – ćwiczenia

Dzień II:
– Powtórka wiedzy teoretycznej z pierwszego dnia
– Zaznajomienie z najpopularniejszymi napojami z menu kawiarni – Praktyka przygotowania napojów
– Egzamin

Grupy: 7-10 osobowe
Koszt: 1 000 zł

 

Kurs Zaawansowany barista (weekendowy)

Czas trwania: 18h zegarowych.

Dzień I: 9h z przerwą na lunch

Dzień II: 9h z przerwą na lunch 

Sobota – niedziela

Dla kogo?
Jesteś baristą umiejącym obsługiwać ekspres ciśnieniowy i chcesz rozwinąć się o parzenie metodami alternatywnymi. Podstawowa wiedza z zakresu kawy jest dla Ciebie niewystarczająca i chcesz lepiej poznać, co kształtuje profil smakowy kawy. Masz aspiracje, aby samemu tworzyć receptury na różne ziarna oraz chcesz lepiej poznać szereg niuansów, które wpływają na końcowy efekt w filiżance (takich jak jakość wody, konfiguracja sprzętowa itp.).
Rozwiń się kawowo zgodnie ze standardami kawy wysokiej jakości – Specialty.

Na szkolenie składają się następujące moduły:
1. Standardy parzenia espresso (moduł przypominający)
2. Kawa wysokiej jakości – charakterystyka, degustacja, dyskusja
3. Znaczenie wody dla smaku kawy
4. Wprowadzenie do alternatywnych metod parzenia
5. Parzenie kawy metodami alternatywnymi
6. Tworzenie receptury dla różnych ziaren (metody alternatywne oraz espresso)

Dzień I:
– Omówienie podstawowych standardów parzenia espresso
– Wprowadzenie do tematu kawy wysokiej jakości
– Degustacja ziaren z różnych regionów oraz omówienie
– Jakość wody, a smak kawy – omówienie oraz degustacja
– Wprowadzenie do tematu alternatywnych sposobów zaparzania – Zaparzanie kawy w urządzeniach typu Drip
– Zaparzanie kawy w AeroPressie

Dzień II:
– Powtórka wiedzy teoretycznej z pierwszego dnia
– Tworzenie receptur dla różnych ziaren (espresso, metody alternatywne)
– Ćwiczenia (zaparzanie, tworzenie receptur, przygotowywanie napojów z latte art)
– Egzamin

Grupy: 7-10 osobowe
Koszt: 1 300 zł

 

Kurs Alternatywy (jednodniowy)

Czas trwania: 9h zegarowych (z przerwą na lunch)

Dla kogo?
Chcesz wejść w świat wysokiej jakości kawy i nauczyć się parzyć metodami alternatywnymi. Bez względu na to, czy wykorzystasz swoją wiedzę w pracy za barem, czy w domowych zaciszu, będziesz wiedział, jak dobrać odpowiednie parametry parzenia, jak interpretować informacje zamieszczone na opakowaniu kawy oraz jak oceniać kawę przy profesjonalnej degustacji.

Na szkolenie składają się następujące moduły:

1. Wprowadzenie do tematu kawy
2. Kawa wysokiej jakości – charakterystyka
3. Ścieżka produkcji kawy
4. Degustacja i analiza
5. Wprowadzenie do alternatywnych metod parzenia 6. Parzenie kawy metodami alternatywnymi

Przebieg szkolenia:
– Wprowadzenie do tematu kawy
– Co charakteryzuje kawę wysokiej jakości – omówienie
– Paczka kawy – omówienie parametrów ziaren (ścieżki produkcji) – Degustacja i dyskusja
– Wprowadzenie do parzenia przelewowego
– Omówienie parametrów zaparzania (receptura)
– Parzenie kawy w urządzeniu typu Drip, Chemex
– Parzenie kawy w AeroPress’ie
– Parzenie kawy we French Press

Grupy: 2-5 osobowe
Koszt: 1 400 zł

Masz pytania lub wątpliwości?
Napisz do nas po niezobowiązującą ofertę i przekonaj się, dlaczego to właśnie my powinniśmy zagościć na Twoim wydarzeniu.